Agenția Servicii Publice a deschis astăzi oficial Primul Centru Multifuncțional

Primul Centru Multifuncțional al  Agenției Servicii Publice a fost deschis, astăzi, 6 decembrie 2017, în municipiul Strășeni. Oficiul va funcționa după principiul “ghișeului unic”. La ceremonia oficială au participat prim-ministrul Republicii Moldova Pavel Filip, președintele Raionului Strășeni Mihail Popa, membrii Consiliului de Administrare al Agenției Servicii Publice, reprezentanți ai Guvernului și Cancelariei de stat.

În discursul său, prim-ministrul Pavel Filip a declarat că deschiderea Centrului Multifuncțional Strășeni este un element al reformei Administrației Publice centrale, care prevede și optimizarea serviciilor publice. Domnia sa a precizat că „Unul dintre elementele cheie ale reformei este depolitizarea instituțiilor statului. Ministerele în continuare se vor ocupa doar de politici. De activitatea economică a întreprinderilor de stat se va ocupa Agenția pentru Proprietatea Publică, iar de servicii se va ocupa Agenția Servicii Publice.”

Directorul Agenției Servicii Publice Sergiu Railean i-a mulțumit prim-ministrului pentru sprijinul acordat de Guvern în vederea deschiderii Centrelor Multifuncționale. “Sunt sigur că vom reuși să realizăm acest proiect, pentru ca cetățenii să beneficieze de servicii publice moderne acasă, în Republica Moldova”, a mai declarat directorul ASP.

Oficiul Multifuncţional din Strășeni este situat în centrul orașului. Edificiul prevede condiții la nivel înalt atât pentru cetățeni, cât și pentru angajații Agenției. În cadrul Centrului vor activa 21 de persoane. Munca angajaților va fi divizată în două părți: cea de front office, care constă în preluarea cererii și cea de back office, în care angajatul, fără implicarea solicitantului, verifică informația necesară și perfectează dosarul pentru serviciul solicitat.

Încăperea este divizată în trei zone de bază: zona de așteptare și informare, cea de autoservire și zona de prestare a serviciilor. Sala este dotată cu sistem electronic de gestionare a rândului pentru optimizarea fluxului de solicitanți și cu un sistem modern de evaluare a calității serviciilor prestate. Potrivit președintelui Raionului Strășeni, domnul Mihail Popa, Centrul Multifuncțional deschis astăzi este un proiect de importanță socială la nivel național și va servi drept exemplu pentru celelalte raioane ale țării.

În cadrul oficiului, cetățenii vor putea accesa aproximativ 1000 de servicii publice. Acestea vizează înregistrarea şi evidenţa populaţiei, înregistrarea şi licenţierea unităţilor de drept, înregistrarea bunurilor imobile şi a drepturilor asupra acestora și documentarea conducătorilor auto. În viitor, în Centrul Multifuncțional vor putea fi accesate şi alte servicii publice care nu intră în competenţa Agenţiei. Potrivit prim-ministrului Pavel Filip, în curând Guvernul va aproba un proiect de hotărâre, care prevede înregistrarea partidelor politice, cultelor religioase și organizațiilor nonguvernamentale în cadrul Centrelor Multifuncționale.

În total, în țară vor fi deschise 35 de Centre Multifuncționale: 32 în raioane și trei în Capitală.

Reamintim că, Instituția Publică „Agenția Servicii Publice” a fost constituită în 19 iulie curent, în baza Hotărârii Guvernului nr.314 din 22.05.2017,  prin reorganizarea Î.S. ,,Centrul Resurselor Informaționale de Stat ,,Registru”, cu ulterioara absorbție a Î.S. „Camera Înregistrării de Stat”, Î.S. „Cadastru”, autorității administrative din subordinea Ministerului Justiției „Serviciul Stare Civilă” și autorității administrative din subordinea Ministerului Economiei „Camera de Licențiere”. Agenția Servicii Publice este funcțională, începând cu data de 23 august 2017.

 

Galerie foto: 
Agenția Servicii Publice
Mun. Chişinău, str. Aleksandr Pușkin, 42