ASP a participat la Congresul Asociației Europene a Funcționarilor de Stare Civilă

Cel de-al 18-lea Congres al Asociației Europene a Funcționarilor de Stare Civilă s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute în orașul Iași din România. Deși Republica Moldova nu este membră a organizației, șefa Direcției generale stare civilă din cadrul Agenției Servicii Publice, Diana Tacu, a participat la eveniment în calitate de invitat al țării gazdă.

Printre subiectele care au fost abordate în cadrul congresului se numără Noul Regulament European pentru Protecția Datelor Personale și Drepturile cetățenilor cu privire la procesarea datelor cu caracter personal de către funcționarii de stare civilă. La întrunire, reprezentanta ASP a făcut o prezentare a Sistemului național de stare civilă ca parte a Agenției Servicii Publice. De asemenea, au fost abordate și modificările ce au survenit în activitatea Serviciului Stare Civilă după implementarea Reformei serviciilor publice și crearea centrelor multifuncționale.

Menționăm că, Asociația Europeană a Funcționarilor de Stare Civilă este singura asociație profesională de profil din Europa cu statut de consultant al Comisiei Europene. Aceasta a fost fondată în anul 2000 în Germania și are în componență asociațiile funcționarilor de stare civilă din Germania, Olanda, Belgia, Italia, România, Polonia, Slovacia, Slovenia, Estonia și Scoția. Printre succesele înregistrate de organizație se numără implementarea certificatelor multilingve de stare civilă și Regulamentul UE 2016/1191 privind promovarea liberei circulații a cetățenilor prin simplificarea cerințelor de prezentare a anumitor documente oficiale în Uniunea Europeană.

Galerie foto: 
Agenția Servicii Publice
Mun. Chişinău, str. Aleksandr Pușkin, 42