ASP și APP au semnat acordul de colaborare privind delimitarea şi înregistrarea terenurilor din proprietate publică

Astăzi, 8 mai 2019, la sediul central al Agenției Servicii Publice (ASP) a avut loc evenimentul de lansare a activităților pregătitoare pentru lucrările de delimitare  a bunurilor imobile din proprietatea publică a statului.

În cadrul evenimentului,  directorul Agenţiei Servicii Publice, dl Sergiu Railean și directorul  general al Agenţiei Proprietăţii Publice (APP), dl Vladimir Baldovici, au semnat acordul de colaborare dintre cele două instituții privind realizarea activităţilor de delimitare şi înregistrare a proprietăţii publice. Acțiunea a fost întreprinsă în conformitate cu  Programul de stat pentru delimitarea proprietăţii publice, aprobat de Guvernul Republicii Moldova în februarie 2019, şi finanţat din contul mijloacelor alocate pentru implementarea Proiectului „Înregistrarea şi evaluarea funciară”.

Precizăm că Agenția Servicii Publice, în parteneriat cu Agenția Proprietății Publice și cu autoritățile publice locale, va asigura, pe parcursul următorilor cinci ani,  implementarea celei de-a doua etape de creare a cadastrului naţional. Astfel, vor fi măsurate şi înregistrate peste un milion de bunuri imobile, dintre care cca 350 de mii  sunt terenuri şi clădiri  aflate în proprietatea publică a statului şi a autorităților publice locale, care nu au fost incluse în sistemul național de cadastru.

Conform programului de implementare a Proiectului, până la finele anului curent, vor fi lansate lucrările în cel puţin șase raioane ale ţării: Ocniţa, Edineţ, Donduşeni, Briceni, Soroca, Floreşti.  Beneficiarii  direcți ai lucrărilor sunt nu  doar autorităţile publice locale, dar şi locuitorii din cele 120 de localităţi din mediul rural situate în aceste unităţi administrativ-teritoriale, care în rezultatul implementării Proiectului îşi vor înregistra dreptul de proprietate asupra bunurilor imobile deţinute. Procedura de înregistrare a tuturor bunurilor imobile va fi gratuită.

Proiectul implementat de Agenția Servicii Publice are drept obiectiv finalizarea înregistrării tuturor proprietăţilor imobiliare din Republica Moldova. În prezent, peste 30 la sută din bunurile imobile de pe teritoriul țării nu sunt înscrise în Registrul bunurilor imobile și a drepturilor asupra acestora.

Acordul de finanțare a Proiectului “Înregistrarea și evaluarea funciară”, în sumă de 30,1 milioane de euro, a fost semnat de către Guvernul Republicii Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (parte a  Grupului Băncii Mondiale) în data de 17 septembrie 2018.

Galerie foto: 
.
Agenția Servicii Publice
Mun. Chişinău, str. Aleksandr Pușkin, 42