ASP confirmă retragerea licenței de activitate a magazinelor duty-free, eliberate companiei Altai SRL de pe teritoriul regiunii transnistrene

Agenția Servicii Publice (ASP) vine cu unele precizări privind informația confuză apărută în presă, cu referire la retragerea licenței de activitate a magazinelor duty-free, eliberate companiei Altai SRL din regiunea transnistreană.

Potrivit ASP, licența de activitate a companiei Altai SRL a fost retrasă, în urma a două sesizări din partea Serviciului de Informaţii şi Securitate: din 5 iulie şi 16 iulie 2019, dar şi ca urmare a constatării „nerespectării condițiilor de licențiere”, рrеvăzutе în art. 951  alin. 5 din Codul Vamal: „Mărfurile admise spre vânzare în magazinele duty-free pot fi comercializate numai în cantităţi destinate uzului personal. Mărfurile pot fi comercializate numai în ambalaje şi în cantităţi uzuale pentru comerţul cu amănuntul”.

Totodată, ASP precizează că Altai SRL din regiunea transnistreană dispunea de o singură licență de activitate a magazinelor duty-free cu numărul documentului 057270 și nu existau două licențe, precum s-a sugerat în spațiul public. Confuzia s-a creat din cauza faptului că în sistemul electronic al Registrului actelor permisive aceeași licență era înregistrată pentru 2 cazuri: de prelungire a licenței și de retragere a acesteia. Iar, în urma unei erori tehnice a sistemului electronic, în unul dintre aceste cazuri, statutul documentului a rămas „Valabil”, când, de facto, acesta era „Retras”. Eroarea a fost rectificată, iar în acest moment, în sistemul electronic al Registrului actelor permisive, ambele statuturi ale licenței au caracterul ”retras” din 16 iulie, potrivit deciziei.

În context, despre această decizie a fost informat Corpul de Control al Prim-ministrului, agentul economic, precum şi Serviciul de Informaţii şi Securitate, Serviciul Vamal, dar și Serviciul Fiscal de Stat.

Astfel, în prezent, agentul economic „Altai” nu activează. Informația a fost confirmată de către Serviciul Vamal.

Totodată, compania Altai SRL este obligată ca în decurs de 10 zile lucrătoare să restituie licența de activitate, termenul-limită fiind 29 iulie.

.
Agenția Servicii Publice
Mun. Chişinău, str. Aleksandr Pușkin, 42