Reguli noi și clare privind adresele din Republica Moldova

Adresele imobilelor trebuie să fie stabilite conform regulilor descrise de legislație, să nu se dubleze și să respecte ordinea logică de numerotare. Numerotarea adreselor și indicatorii stradali trebuie să fie vizibili și să excludă greșelile gramaticale. Acestea sunt câteva dintre principiile de bază ale noului Ghid al Sistemului de adrese, cu care au făcut cunoștință inginerii cadastrali și reprezentanții administrațiilor publice locale din regiunile nord, centru și sud ale Republicii Moldova.

Manualul reprezintă un document adițional la Legea cu privire la sistemul de adrese și la Regulamentul cu privire la atribuirea, schimbarea denumirii arterelor de circulație și/sau a zonelor de circulație publică și numerotarea obiectelor adresabile.

Noul ghid a fost prezentat participanților la trei training-uri organizate la Chișinău, Bălți și Cahul în perioada 8-10 octombrie. Specialiștii cadastrali, dar și reprezentanții APL s-au arătat mulțumiți de accesibilitatea și claritatea informațiilor din ghid. Mai mult, în document, au găsit răspunsuri la mai multe întrebări sau situații confuze cu care se confruntase până acum.

Oxana Guțu, inginer cadastral, Primăria orașului Frunze, raionul Ocnița: „În sfârșit m-am lămurit cu multe situații neclare pe care le-am întâlnit. De exemplu, cum facem în cazul unui bloc locativ nou, cum atribuim corect o adresă, care sunt regulile pe care trebuie să le respectăm. Până acum multe nu le-am știut și e mai bine să avem un set de reguli stabilite, decât să pierdem timp și energie pentru a corecta lucrurile post factum.”

Serghei Mutu, inginer cadastral, Primăria mun. Ungheni: „Ghidul mi s-a părut foarte util, îl voi studia cu atenție și în funcție de situație, voi încerca să-l aplic în practică. În general, cel mai complicat este să-i faci pe oameni să înțeleagă regulile și noile modificări legislative. De aceea, acest ghid ne va oferi o asistență importantă în procesul de modernizare a sistemului de adrese în țara noastră”.

„Până în prezent, în Republica Moldova, specialiștii s-au bazat mai mult pe recomandări, decât pe reguli. Respectiv, a fost adoptată legea, apoi regulamentul și astăzi avem acest ghid, care stabilește reguli stricte de atribuire a adreselor. De exemplu, o adresă se atribuie nu imobilului în întregime, ci la intrările sale. Astfel, dacă o clădire va avea intrări din două străzi diferite, atunci vor fi atribuite adrese conform străzilor pe partea cărora se află”, spune Andrei Iacovlev, membru al echipei de elaborare a Legii, Regulamentului și Ghidului Sistemului de adrese.

Și Cornelia Șoimu, responsabilă de administrarea Registrului de adrese, în cadrul Departamentului Cadastru al Agenției Servicii Publice, a menționat: „Noul ghid a fost elaborat în baza problemelor pe care le-am observat, greșelilor care se fac de obicei și, pe această cale, sperăm să avem deja un proces de atribuire al adreselor mult mai eficient și corect. Este un document util cu multe imagini și exemple, ușor de înțeles. Deja, de azi înainte, nu va face fiecare cum va crede el, ci vom merge toți împreună cu aceleași reguli, iar serviciilor de urgență sau celor de taximetrie le va fi mult mai ușor să găsească o adresă, indiferent de regiunea geografică a țării.”

Ghidul poate fi utilizat atât în sistemul actual al ,,Registrului de stat al unităților administrativ-teritoriale și al adreselor”, cât și în cel nou, care este în proces de definitivare.

Viitorul sistem unic informațional automatizat, care va cuprinde, pe scurt, Registrul de adrese, are misiunea de a acumula într-un singur loc, de a administra și de a publica informația despre amplasamentul și denumirile arterelor de circulație din toată țara și adresele corecte absolut tuturor bunurilor imobile. Sistemul va deveni singura sursă publică de informații veridice pentru toate adresele înregistrate în Republica Moldova, iar datele sale vor fi utilizate de diverse servicii și instituții de stat, precum:

 • Serviciul unic pentru apelurile de urgență 112
 • Serviciul poștal
 • Instanțele judecătorești
 • Autoritățile publice locale și centrale
 • Serviciile de taximetrie

Dar și pentru actualizarea datelor referitoare la adrese pentru toate sistemele informaționale, inclusiv:

 • Registrul de Stat al Populaţiei
 • Registrul bunurilor imobile
 • Registrul de Stat al Alegătorilor

Agenția Servicii Publice a înregistrat până în prezent peste 1 milion și jumătate de adrese. Iar până în anul 2023, urmează a fi înregistrate încă 500 de mii de adrese, dintre acestea:

 • 250 000 de case individuale
 • 75 000 de loturi pomicole
 • 100 000 de obiecte de proprietate publică
 • 70 000 de încăperi izolate

Dacă vrei să afli o adresă corectă, intră pe http://www.asp.gov.md/, apasă butonul Bunuri imobile, alege e-Cadastru și caută în Datele din Registrul de stat al unităţilor administrativ-teritoriale şi al adreselor.

Mai multe despre noul registru de adrese, găsești aici: https://bit.ly/2Vwb1vk , iar ghidul poate fi descărcat aici: https://bit.ly/2VvcDWg 

 

Ghidul Sistemului de adrese a fost elaborat în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova și finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasada Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și Ambasada Olandei prin Programul Matra.

Galerie foto: 
.
Agenția Servicii Publice
Mun. Chişinău, str. Aleksandr Pușkin, 42