Sari la conținutul principal

Alegeri locale: verificați valabilitatea actelor de identitate

27.04.2023 08:26

Duminică, 30 aprilie 2023, în UTA Găgăuzia urmează să se desfășoare alegerile pentru funcția de bașcan, iar pentru toamna acestui an au fost stabilite alegerile locale naționale.

În acest context, Agenţia Servicii Publice îndeamnă cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot să-și verifice valabilitatea actelor de identitate pe care le dețin și să întreprindă acțiuni de a le preschimba până la data desfășurării scrutinului electoral, în cazul în care acestea nu sunt valabile sau urmează să expire în perioada imediat următoare.

În conformitate cu prevederilor Codului electoral, la alegerea consiliului local şi a primarului participă doar alegătorii care au înregistrare la domiciliu sau la reşedinţa temporară în unitatea administrativ-teritorială respectivă, iar termenul acestora nu trebuie să fie mai mic de 3 luni până de data primului tur de scrutin.

Potrivit legislației, persoanele pot să se adreseze pentru obţinerea buletinului de identitate în perioada de până la un an înainte de atingerea vârstei de 25 şi 45 de ani. În aceste situații buletinul de identitate se eliberează pe perioada imediat următoare vârstei respective.

Solicitanții se pot adresa la orice centru multifuncțional al Agenţiei Servicii Publice, indiferent de locul înregistrării la domiciliu și/ sau la reşedinţa temporară, iar cei aflaţi în străinătate - la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova (MDOC). În lipsa MDOC, în statul de reşedinţă al solicitantului cererea respectivă poate fi depusă la orice MDOC.

***

Duminică, 30 aprilie 2023, în ziua desfășurării alegerilor Guvernatorului UTA Găgăuzia, centrele multifuncționale Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești vor activa conform unui program special de muncă: în intervalul orelor 7.00-21.00. În cadrul subdiviziunilor respective vor fi eliberate buletine de identitate provizorii și vor fi înmânate actele de identitate confecționate, pentru participarea la scrutinul electoral.

Detalii și suport informațional se oferă prin intermediul Call-centrului la numerele de telefon 14909 și (+373) 022-25-70-70 și pagina web a instituției. Pentru orice informație suplimentară suntem la dispoziția Dumneavoastră, inclusiv prin e-mail: asp@asp.gov.md, presa@asp.gov.md și pagina de Facebook a ASP.