Sari la conținutul principal

A fost lansată campania de informare anticorupție „Integritate pentru servicii publice de calitate”, organizată în comun de Agenția Servicii Publice și CNA

04.04.2022 16:38

Astăzi, 04 aprilie 2022, în cadrul campaniei de informare anticorupţie, organizată de Centrul Național Anticorupție la inițiativa conducerii Agenției Servicii Publice, s-a desfăşurat prima sesiune de formare profesională a managementului instituției, cu genericul „Integritate pentru servicii publice de calitate”.

În debutul ședinței de lucru, directorul Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, a declarat: „Instituția noastră gestionează procese importante pentru cetățeni. Din păcate, am moștenit câteva domenii viciate, cum ar fi serviciile cadastrale și examinarea conducătorilor auto. Integritatea instituțională este foarte importantă pentru noi. Punem accent pe prevenirea actelor de corupție. În reforma pe care o implementăm, mizăm nu doar pe morala angajaților ASP, dar și pe suportul sistemului de justiție. În ultimii doi ani au fost reținute pentru diverse fapte de corupție circa 20 de angajați ai instituției noastre. Din păcate,  doar o singură persoana a fost condamnată și aceea condiționat.”

Seminarul a fost orientat spre consolidarea cunoștințelor, dezvoltarea abilităților și modelarea atitudinilor necesare pentru diminuarea riscurilor de corupere în procesul de prestare a serviciilor publice de către angajații ASP, cultivarea, asigurarea și promovarea culturii integrității instituționale în entitatea publică și responsabilități manageriale.

Directorul Agenției Servicii Publice a menționat că, la moment, în cadrul Agenției se implementează reforma de digitalizare a serviciilor publice,  ceea ce va permite excluderea în timp a factorului uman, care definește actele de corupție.

În luarea sa de cuvânt, directorul CNA, Iulian Rusu a spus: „Lansăm aceasta campanie de informare împreună cu Agenția Servicii Publice cu scopul de a sensibiliza asupra riscurilor corupției - fenomen care cauzează prejudicii enorme economiei, statului și cetățenilor noștri. Trebuie să lucrăm mult pe dimensiunea de prevenire pentru că, în primul rând, nu solicită costuri mari. În schimb putem aduce la cunoștința oamenilor cât mai multă informație despre efectele, deseori irecuperabile, ale corupției. Prin aceasta campanie ne propunem să îmbunătățim calitatea serviciilor prestate oamenilor, să promovăm integritatea funcționarului public și să ajutăm acolo unde este nevoie de expertiza CNA, de formatorii noștri. Sunt convins că vom fi de folos în această acțiune comună și împreună cu toți colegii mei, implicați în campanie, să obținem un rezultat bun.”

Campania de informare și sensibilizare anticorupție cu genericul „Integritate pentru servicii publice de calitate” are loc în contextul realizării Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție pentru anii 2017–2023, aprobată prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr.56/2017.