Sari la conținutul principal

Participarea Agenției Servicii Publice la Tallinn Digital Summit 2022

11.10.2022 11:19

În perioada 10-11 octombrie 2022, directorul Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, în componența delegației oficiale a Republicii Moldova, participă la lucrările Summit-ului Digital de la Tallinn, Estonia.

Tallinn Digital Summit este un eveniment anual, găzduit de prim-ministrul Estoniei, care reunește lideri ai țărilor avansate din punct de vedere digital, organizații internaționale și sectorul privat, fiind o platformă de prezentare a celor mai noi politici digitale, centrate pe nevoile omului,  și de coordonare a eforturilor globale în construcția unei infrastructuri digitale și fizice, cu impact  major asupra bunăstării și securității tuturor. În acest an la eveniment  participă miniștri din 15 țări și oaspeți din peste 30 de țări.

„Tallinn Digital Summit are loc pe fundalul mai multor evoluții importante. În primul rând, mulți au introdus recent noi inițiative de conectivitate, inclusiv G7, Global Gateway al UE, Clean Green Initiative a Regatului Unit și Cadrul Economic Indo-Pacific pentru Prosperitate. În al doilea rând, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, împreună cu atacurile cibernetice continue împotriva infrastructurii vitale, au subliniat pe deplin importanța geopolitică a investițiilor bazate pe valori în conectivitate de încredere și a reducerii dependențelor noastre strategice de actorii maligni.  În acest moment crucial, pe măsură ce fragilitatea economiei globale a fost scoasă la iveală, trebuie să înlocuim dependențele nesustenabile cu parteneriate echilibrate. Trebuie să facem afaceri cu parteneri în care putem avea încredere. Trebuie să fim puternici împreună ca democrații împotriva autocrației, să ne apărăm valorile și să modelăm viitorul economiei globale. Acest lucru urmează să fie realizat în cadrul Global Gateway – un proiect grandios al Uniunii Europene , în care vor fi investiți peste 300 de miliarde de euro”, a declarat în deschiderea Summitului, Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ediția anului 2022 a Tallinn Digital Summit este axată pe conectivitate și creare a parteneriatelor de încredere. Sunt puse în discuție pașii concreți pe care ar trebui să le facă guvernele, instituțiile financiare, organizațiile internaționale, experții tehnici și sectorul privat pentru a crea o societate digitală sigură și de încredere.

Pe parcursul a două zile, la Tallinn Digital Summit-ul vor fi abordate următoarele subiecte:  rolul conectivității și al parteneriatelor de încredere în asigurarea unei stabilități globale, îmbunătățirea securității energetice, economice și cibernetice, cooperarea privind politica digitală, standardele internaționale în dezvoltarea și implementarea inteligenței artificiale, bunuri publice digitale, precum și reconstrucția unei Ucraine libere și democratice.