Sari la conținutul principal

Agenția Servicii Publice a pus în circulație noul model de pașaport

05.04.2023 17:34

În contextul alinierii la recomandările internaționale în domeniu, care impun revizuirea periodică a formei și conținutului actului de identitate, a tehnologiilor de citire optică și electronică, pentru asigurarea interoperabilității globale, Agenția Servicii Publice anunță punerea în circulație a noului model de pașaport al cetățeanului Republicii Moldova.

Astăzi, 05.04.2023, noul model de pașaport al cetățeanului Republicii Moldova a fost prezentat de către directorul Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu și șeful Centrului de producere al ASP, Gheorghe Tricolici.

Noul pașaport conține 34 de pagini, se distinge prin 45 de elemente performante de securitate și vine cu o serie de noutăți ce țin, în speță, de materialele de confecționare, de tehnologia de personalizare și tipologia elementelor de securitate.

Schimbările majore au fost operate la cea mai importantă și sensibilă la fraudare parte a blanchetei de pașaport – pagina cu date de identificare ale titularului. Respectiva pagină, care anterior era din hârtie, va fi înlocuită cu una din policarbonat, personalizată prin gravare laser. Această tehnologie permite utilizarea unui spectru mai larg de elemente de securitate pe nivele verificate prin simpla atingere, privire și înclinare a documentului alături de alte elemente de securitate ascunse, verificate cu echipamente simple și de laborator.

Pașaportul se eliberează persoanelor cu vârsta sub 7 ani pe termen de 4 ani; cu vârsta de la 7 până la 16 ani – pe termen de 7 ani, cu vârsta peste 16 ani - pe termen de 10 ani.

Tariful pentru perfectarea noului pașaport rămâne neschimbat, de 650 de lei, în termen de 20 zile lucrătoare.

Pentru a perfecta un pașaport de model nou, Vă recomandăm să vă faceți o programare prealabilă, accesând site-ul ASP www.asp.gov.md. Astfel, veți economisi timpul dvs, deoarece procedura de depunere a cererii de perfectare a pașaportului nu durează mai mult de 15 minute