Sari la conținutul principal

Extinderea termenelor de prestare a serviciilor în materie de cetățenie

24.01.2024 15:39

Astăzi, 24.01.2024, în cadrul ședinței Executivului a fost votat proiectul unei hotărâri de Guvern care prevede extinderea termenelor de prestare a serviciilor pentru determinarea apartenenței la cetățenia Republicii Moldova de la 20 de zile lucrătoare până la 6 luni, iar pentru serviciile de recunoaștere a cetățeniei țării noastre – de la termenul „în ziua adresării”, cum permite legislația în prezent, până la 6 luni.

Inițiativa vine ca urmare a creșterii semnificative a numărului de cereri pentru recunoașterea sau determinarea apartenenței la cetățenia Republicii Moldova, depuse, în mare parte, de către  cetățeni ai Federației Ruse și ai Ucrainei, care s-au născut sau sunt descendenți ai persoanelor născute pe teritoriul RM. Astfel, în perioada anilor 2020-2021 au fost înregistrate 11719 de cereri, iar în perioada 2022-2023 – au fost înregistrate 19093 de cereri.  În ultimii doi ani, din numărul total de solicitanți ai cetățeniei Republicii Moldova peste 70% îl constituie cetățenii Federației Ruse și circa - 20 % cetățenii Ucrainei. 

În cadrul procesului de examinare a dosarelor, au fost identificate mai multe tentative de dobândire a cetățeniei prin fraudă, în baza documentelor de proveniență necunoscută. Dacă anterior, în perioada 2020-2021 au fost identificate circa 7 cazuri de tentative de dobândire a cetățeniei RM prin fraudă, în ultimii doi ani au fost depistate deja circa 30 de astfel de cazuri. Aceste tentative au fost prevenite datorită verificării autenticității actelor prezentate prin interpelarea autorităților emitente, ceea ce necesită mai mult timp. 

Termenele extinse de prestare a serviciilor pentru determinarea apartenenței la cetățenia Republicii Moldova și pentru recunoașterea persoanelor cetățeni ai Republicii Moldova vor permite verificarea minuțioasă a autenticității documentelor prezentate, eliberate de către autoritățile competente ale altor state.

Informație oferită de:

Departamentul management servicii publice

Serviciul comunicare şi protocol

Ultimul salvat:

21.06.2024