Modernizarea serviciilor publice prestate cetățenilor și îmbunătățirea continuă a calității acestora sunt prioritățile Agenției Servicii Publice, care trece în ultimii ani printr-un activ proces de transformare.
Odată cu inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, ASP este prima instituție publică din RM care și-a asumat responsabilitatea de a aplica standardele europene în domeniul managementului calității. În acest sens, va fi aplicat modelul CAF (Cadrul Comun de Evaluare), un instrument european de management al calității, conceput special pentru instituțiile publice.
În perioada 01-04 iulie 2024, experții Tihana Puzić (director adjunct al Centrului european de resurse CAF la EIPA) și Nick Thijs (expert OECD/SIGMA) au efectuat o vizită de lucru la Agenția Servicii Publice pentru a prezenta modelul CAF (Cadrul Comun de Evaluare) și a analiza oportunitățile de aplicare a acestuia în cadrul Agenției. Activitatea are loc în cadrul proiectului „Reingineria serviciilor publice în țările Parteneriatului Estic”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), cu suportul financiar al Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și în parteneriat cu Programul SIGMA, inițiativă comună a OECD și UE, finanțat de către Uniunea Europeană.
Directorul ASP, Mircea Eșanu a apreciat sprijinul partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova, exprimându-și deschiderea de a aplica în cadrul instituției standarde europene în domeniul managementului calității, pentru a îmbunătăți continuu serviciile oferite cetățenilor și a asigura transparența și eficiența în utilizarea resurselor publice. „Implementarea cu succes a modelului CAF la Agenția Servicii Publice va contribui esențial la creșterea satisfacției cetățenilor, la eficientizarea proceselor interne și la consolidarea încrederii publicului în serviciile oferite de instituțiile publice”, a declarat M. Eșanu.
La rândul său, expertul OECD/SIGMA, Nick Thijs a menționat următoarele: „Cadrul comun de evaluare (CAF), este un instrument european, care poate sta la baza reformei administrației publice, atît la nivel instituțional, cât și organizațional. OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) și SIGMA sprijină și încurajează buna guvernare și buna desfășurare a reformei administrației publice din Republica Moldova. Săptămâna aceasta am avut ocazia să prezint modelul CAF reprezentanților mai multor instituții publice din Republica Moldova. Mă bucur că Agenția Servicii Publice a decis să implementeze acest instrument în cadrul instituției. Astfel, venim să sprijin reforma administrației publice din țară, printr-o nouă abordare a managementului calității prin intermediul CAF. În rezultat, ne așteptăm ca instituțiile publice din Republica Moldova, în special ASP, să presteze servicii și mai calitative pentru cetățeni”.
Programul vizitei de lucru a experților a fost unul complex și a inclus mai multe activități. Astfel, pe parcursul a două zile un grup de angajațil ai ASP au participat la un program de instruire privind implementarea modelului de management al calității CAF (Common Assessment Framework), susținut de către experții Nick Thijs și Tihana Puzić. Participanții au obținut nu doar cunoștințe teoretice, dar și abilități practice importante pentru a pune în aplicare în activitatea lor zilnică noul instrument de management al calității.
Pe data de 4 iulie modelul CAF a fost prezentat în cadrul Conferinței tematice „Managementul calității pentru o reformă eficientă a administrației publice”, organizată de ASP. Aceasta a oferit o platformă de lucru pentru circa 50 de participanți din cadrul sectorului public, reprezentanți ai mai multor instituții publice: Cancelaria de Stat, Parlamentul RM, Ministerul Finanțelor, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Centrul Național de Acreditare din RM. În cadrul evenimentului au fost abordate subiecte esențiale legate de îmbunătățirea calității în administrația publică, strategii eficiente de management și cum acestea pot contribui la implementarea reformelor în curs de desfășurare din Republica Moldova.